Kongres BIOEXPO

Kongres BIOEXPO 2019 to trzydniowe wydarzenie, które towarzyszyć będzie pierwszym i największym w Polsce targom dla branży BIO. Wydarzenie to kompleksowo podejmuje tematykę rolnictwa i żywności ekologicznej, organicznych i naturalnych kosmetyków oraz środków czystości, porusza również tematykę zdrowia, zagrożenia jakie cywilizacja konsumpcyjna niesie dla naszej Planety i wiele innych. W ramach kongresu odbędą się również szkolenia dla branży, pokazy kulinarne czy warsztaty. Celem Kongresu jest upowszechnienie wiedzy na temat walorów produktów ekologicznych, organicznych wśród wielu grup odbiorców, m.in. rolników konwencjonalnych, producentów i przetwórców żywności, instytucji rządowych i pozarządowych, liderów opinii oraz konsumentów.

Program kongresu

11:00 – 12:00 Uroczyste otwarcie Międzynarodowych Targów Żywności i Produktów Ekologicznych BIOEXPO Warsaw 2019 i kongresu BIOEXPO
prowadzenie: Ptak Warsaw Expo

PROWADZĄCY: MIKOŁAJ NIEDEK

WSTĘP

12:15 – 12:55 Jak spełnić wymagania dotyczące produkcji ekologicznej – aktualne i nowe przepisy
prowadzenie: Dorota Metera (Bioekspert sp. z o.o.)

RYNEK BIO A KONSUMENT

12:55 – 13:10 Rynek eko w Palestynie
prowadzenie: Julia Celejewska (Fundacja Polskie Centrum Pomocy Międzynarodowej)

13:10 – 13:25 Żywność ekologiczna w opiniach konsumentów – wyniki badań sondażowych IMAS International
prowadzenie: Katarzyna Łozińska Wróbel (IMAS International)

13:25 – 13:40 Co dziś oznacza eko – produkt, składniki, opakowanie, a może również działania dot. zrównoważonego rozwoju?
prowadzenie: Grzegorz Giza (IQS Sp. z o.o.)

13:40 – 13:55 BioBazar dostawy, czyli ekologiczne zakupy do domu
prowadzenie: Joanna Żuchlińska (MyEcolife sp. z o.o., BioBazar)

13:55 – 14:30 Pytania do prelegentów

ZARZĄDZANIE, MARKETING I KONSUMENT NA RYNKU ŻYWNOŚCI EKOLOGICZNEJ

14:30 – 14:40 Idealiści, pragmatycy, roślinożercy czy mięsożercy? Jacy są konsumenci żywności ekologicznej?
prowadzenie: Dr hab. Sylwia Żakowska-Biemans, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW

14:40 – 14:50 Modele zarządzania na rynku żywności ekologicznej w Polsce
prowadzenie: Dr Dagmara Stangierska, Wydział Ogrodnictwa, Biologii i Architektury Krajobrazu SGGW

14:50 – 15:00 Strategie marketingowe na rynku żywności ekologicznej w Polsce
prowadzenie: Dr Monika Świątkowska, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW

15:00 – 15:20 Pytania do prelegentów

O EKO ŻYWNOŚCI OD POCZĄTKU DO PRZYSZŁOŚCI

15:30 – 15:45 Tradycje idei ekologii wartością dodaną rolnictwa ekologicznego
prowadzenie: Dr Karol Krajewski (Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa w Warszawie Wsi)

15:45 – 16:00 Od pola do talerza – o produkcji eko-żywności, której pożądają klienci
prowadzenie: Łukasz Gębka, Beata Studzińska (Farma Świętokrzyska Sp.z o.o.)

16:00 – 16:15 Kierunek rozwoju gospodarstw ekologicznych w Polsce
prowadzenie: Wioletta Wrzaszcz (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy)

16:15 – 16:30 Czy możliwy jest produkt jednocześnie ekologiczny i etyczny?
prowadzenie: Tomasz Makowski (Fairtrade)

12:00 – 14:00 Bolączki pracodawców w dobie rynku pracownika
prowadzenie: Mateusz Sikorowicz (InfoPraca.pl)

14:00 – 14:30 Rewolucja opakowań. Polscy producenci wobec zmian regulacji i preferencji konsumentów
prowadzenie: Maciej Nałęcz, Santander Bank Polska S.A.

1430 – 15:00 Biodegradowalne materiały opakowaniowe w zastosowaniach do pakowania żywności
prowadzenie: Bartosz Czapowski (PAKMAR)

15:00 – 15:30 Innowacyjne biodegradowalne opakowania żywności
prowadzenie: Adam Zagrodzki (Coffee Service)

15:30 – 16:00 Bezpieczeństwo i ekologia w pakowaniu i znakowaniu tekturowych opakowań zbiorczych
prowadzenie: Krzysztof Niczyporuk (Druk Serwis 24 Sp. z o.o.)

PROWADZĄCY: JAKUB ROK

12:00 – 12:05 Powitanie prelegentów
prowadzenie: Krystyna Radkowska, Prezes Polskiej Izby Żywności Ekologicznej

12:05 – 12:20 Praktyczne alternatywy w epoce końca wzrostu
prowadzenie: Jakub Rok (Uniwersytet Warszawski/Kooperatywa Spożywcza „Dobrze”)

12:20 – 12:35 Kryzys klimatyczny, co to znaczy i co dalej?
prowadzenie: Michał Kiwerski (Młodzieżowy Strajk Klimatyczny)

12:35 – 12:50 Bio to dopiero początek. Co producenci ekologiczni mogą zaproponować konsumentom?
prowadzenie: Karol Przybylak (BioKurier.pl)

12:50 – 13:05 Certyfikowana żywność Ekologiczna to nie ściema
prowadzenie: Urszula Sołtysiak (AGRI+EKO+PLAN Consulting)

13:05 – 13:35 Rynek Bio Świat, Europa i Polska – dane, które mówią same za siebie
prowadzenie: Sławomir Chłoń (Organic Farma Zdrowia S.A.)

13:35 – 13:50 Czyste powietrze
prowadzenie: Sławomir Mazurek (Ministerstwo Środowiska)

13:50 – 14:05 Pytania do prelegentów

12:30 – 13:00 Inauguracja Strefy Pokazów
prowadzący: Polska Ekologia plus partnerzy

13:00 – 14:00 Fantastyczne Jaja
prowadzący: Stefan Bednarek, Polska Ekologia

14:00 – 15:00 Dyniowe Fantazje
prowadzący: Roman Bartkowiak, Polska Ekologia

15:00 – 16:00 Fantazje EKO-Warzywne
prowadzący: Farma Świętokrzyska

17:00 – 18:00 “Mleka” Roślinne domowe
prowadzący: polska Ekologia & ChufaMix Polska

PROWADZĄCY: KAMILA STAŃCZYK

CZĘŚĆ PIERWSZA

11:00 – 11:05 Przywitanie i przedstawienie panelistów
prowadzenie: Kamilla Stańczyk (Eco&More)

11:05 – 11:20 Merchandising – sklepy stacjonarne i internetowe prezentują ofertę ekologiczną non-food
prowadzenie: Kamilla Stańczyk (Eco&More)

11:20 – 11:35 Kosmetyki ekologiczne wygodne i skuteczne jak tradycyjne formulacje – wymagania klientów i wyzwania dla branży
prowadzenie: Anna Bieluń (Ministerstwo Dobrego Mydła)

11:35 – 11:50 Bycie eko to nie moda, to styl życia
prowadzenie: Dorota Steliga (Ekocuda)

11:50 – 12:20 Pytania do prelegentów

CZĘŚĆ DRUGA

12:35 – 12:50 Kosmetyki personalizowane
prowadzenie: Jadwiga Tatarkiewicz (Eco&More)

12:50 – 13:05 Wizerunek kosmetyków świeżych w Polsce
prowadzenie: Grzegorz Styczyński (Tulua)

13:05 – 13:20 Ekokosmetyki: chwilowy trend, czy styl życia?
prowadzenie: Agnieszka Masłowska – Pac (Green For Skin)

13:20 – 13:35 Wpływ środków piorących i myjących na skórę
prowadzenie: Klaudia Kotuszyńska (iStart)

13:35 – 13:50 Rozmowa prelegentów

PROWADZĄCY: KAROL PRZYBYLAK

11:00 – 12:15 Debata
Podczas panelu zostaną poruszone istotne kwestie z punktu widzenia konsumenta, który zaopatruje się w żywność w głównie dużych marketach spożywczych. Porozmawiamy m.in. o zaopatrzeniu marketów w produkty ekologiczne, kto je dostarcza i – przede wszystkim – kto je kupuje.

Sławomir Chłoń – Organic Farma Zdrowia
Sylwester Strużyna – Bio Planet
Krzysztof Dobczyński – Carrefour
Karolina Czapla – Lidl

PROWADZĄCY: MICHAŁ NOWAK

CZĘŚĆ PIERWSZA

12:30 Powitanie gości
prowadzenie: Krystyna Radkowska Prezes Polskiej Izby Żywności Ekologicznej

12:30 – 12:45 Jak rozpocząć produkcję ekologiczną wg Wymogów UE
prowadzenie: Urszula Sołtysiak (AGRI+EKO+PLAN Consulting Urszula Sołtysiak)

12:45 – 13:10 Rynek Bio Świat, Europa i Polska – Dane, które mówią same za siebie
prowadzenie: Sławomir Chłoń (Organic Farma Zdrowia S.A.)

13:10 – 13:25 Opłacalność produkcji roślinnej i zwierzęcej w gospodarstwach ekologicznych
prowadzenie: Marcin Żekało

13:25 – 13:40 Wykorzystanie pożytecznych mikroorganizmów w uprawie roślin ogrodniczych
prowadzenie: Lidia Sas-Paszt (Instytut Ogrodnictwa)

13:40 – 14:00 Pytania do prelegentów

CZĘŚĆ DRUGA

14:15 – 14:30 Czy rolnictwo ekologiczne jest rolnictwem ekologicznym?
prowadzenie: Jerzy Szymona (Ekogwarancja)

14:30 – 14:45 Innowacje w branży ekologicznej. Od teorii do praktyki
prowadzenie: Michał Dudek (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej-Państwowy Instytut Badawczy)

14:45 – 15:00 Jak uzyskiwać wysokie plony w rolnictwie ekologicznym?
prowadzenie: Rober Sikora (NaturalCrop Poland Sp. z o.o.)

15:00 – 15:15 Rolnictwo ze znakiem Demeter – najwyższa jakość od 95 lat
organizacja: Paweł Bietkowski (Stowarzyszenie Demeter-Polska)

15:15 – 15:30 Wpływ kompozycji minerałów z lawy wulkanicznej na proces tworzenia próchnicy glebowej, w celu zwiększenia jakości i ilości ekologicznych plonów
organizacja: Genowefa Laskowska (Aineg-PolSp. z o.o.)

15:30 – 15:50 Ogólna prezentacja IFOAM EU,  jaka jest nasza misja i nasze aktywności Wspólna Polityka Rolna – co konkretnie robimy w tej dziedzinie
organizacja: Joanna Wierzbicka (IFOAM)

15:50 – 16:00 Pytania do prelegentów

PROWADZĄCY: MACIEJ BARTOŃ

10:30 – 11:00 Zdrowo, smacznie, szybko czy ekologicznie? Czyli o tym, jakie Polacy mają podejście do jedzenia, gotowania i produktów spożywczych
organizacja: Daria Affeltowicz (Uniwersytet Warszawski)

11:00 – 11:30 Czy grójecczyzna może być największym ekologicznym sadem Europy?
organizacja: Maciej Majewski (FreshMazovia)

11:30 – 12:00 Rasy rodzime zwierząt gospodarskich jako nowa jakość w rolnictwie ekologicznym
organizacja: Paweł Radomski (Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy w Krakowie)

12:15 – 15:00 Warsztaty
organizacja: Eko-Wital

11:00 – 12:00 Fantastyczne Jaja
prowadzący: Stefan Bednarek, Polska Ekologia

12:00 – 13:00 Dyniowe Fantazje
prowadzący: Roman Bartkowiak, Polska Ekologia

13:00 – 14:00 Fantazje EKO-Warzywne
prowadzący: Farma Świętokrzyska

14:00 – 15:00 Pokaz kulinarny
prowadzący: Katarzyna Jankowska – “Mama Alergika Gotuje”

15:00 – 16:00 “Mleka” Roślinne domowe
prowadzący: polska Ekologia & ChufaMix Polska

PROWADZĄCY: MONIKA ŻEWŁAKOW

CZĘŚĆ PIERWSZA

11:00 – 11:05 Wprowadzenie, przedstawienie prelegentów

11:05 – 11:20 Jak się nie poddać katastroficznej opowieści o końcu naszej planety
prowadzenie: Anna Barcz (Rachel Carson Institute, Monachium)

11:20 – 11:35 Bezpieczeństwo Polaków wobec skutków zmiany klimatu
prowadzenie: Zbigniew M. Karaczun (Koalicja Klimatyczna, Katedra Ochrony Środowiska SGGW)

11:35 – 11:50 Jak zmieni się klimat?
prowadzenie: Wojciech Szymalski (Fundacja Instytut na rzecz Ekorozwoju)

11:50 – 12:05 Co po końcu cywilizacji? – Jak unikać a jednocześnie przygotowywać się na katastrofę
prowadzenie: Benjamin Łuczyński (Miasto Jest Nasze)

12:05 – 12:20 Eko-miasto – o co warto zadbać, małe zmiany, które robią różnicę
prowadzenie: Anna Wojno (NaturalCrop (BiOgardena))

12:20 – 13:00 Pytania do prelegentów i debata

CZĘŚĆ DRUGA

13:40 – 13:45 Wprowadzenie, przedstawienie prelegentów

13:45 – 14:00 Zero Waste od kuchni – Resztki na stół
prowadzenie: Sylwia Majcher (Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po Polsku.)

14:00 – 14:15 Zero waste, czyli jak pomóc Planecie, a w zamian zyskać zdrowie, szczęście, pieniądze i czas
prowadzenie: Katarzyna Udrycka (Stowarzyszenie Francja-Polska)

14:15 – 14:30 Nasza planeta
prowadzenie: Maria Ahmad (Head of Sales Too Good Too Go)

14:30 – 14:45 Podróże – kształcą czy niszczą?
prowadzenie: Małgorzata Zawilska-Rospędek (blog Inżynier w zielonych okularach)

14:45 – 15:00 Od 3R do 9R, co biznes i każdy z nas może zrobić dla środowiska
prowadzenie: Marta Krawcewicz (Forum Odpowiedzialnego Biznesu)

15:00 – 15:15 Biokompozyty jako element Biogospodarki
prowadzenie: Konrad Nowakowski (Polska Izba Odzysku i Recyklingu Opakowań)

15:15 – 16:00 Pytania do prelegentów i debata

CZĘŚĆ PIERWSZA – PROWADZĄCY: KATARZYNA BOSACKA

12:00 – 12:15 Być eko – moda, konieczność czy obowiązek?
prowadzenie: Katarzyna Bosacka

12:15 – 12:30 Siła żywności, czyli Food for planet, human for planet!
prowadzenie: Kinga Paruzel

12:30 – 12:45 Niech pożywienie stanie się lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem
prowadzenie: Mariusz Budrowski (Odmładzanie Na Surowo)

12:45 – 13:00 Dwójka Wegan ze Świętokrzyskiego – jak eko-żywność może zmienić Twoje życie
prowadzenie: Łukasz Gębka (Farma Świętokrzyska Sp. z o.o.)

13:00 – 13:15 Dyskusja oraz na pytania

CZĘŚĆ DRUGA – PROWADZĄCY: MARIUSZ BUDROWSKI

13:15 – 13:30 Jak obliczana jest gęstość składników odżywczych?
prowadzenie: Mateusz Żłobiński (Salaterka – blog o diecie odżywczej)

13:30 – 13:45 Żywność ekologiczna – jakość, bezpieczeństwo, wpływ na zdrowie
prowadzenie: Dominika Średnicka-Tober (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)

13:45 – 14:00 Jak dobrze jeść, gdy brakuje czasu?
prowadzenie: Monika Kurdej (Zasmakuj w życiu)

14:00 – 14:15 Dyskusja oraz czas na pytania

CZĘŚĆ TRZECIA – PROWADZĄCY: AGNIESZKA POCZTARSKA

14:15 – 14:30 Twój świadomy wybór
prowadzenie: Agnieszka Pocztarska (Wydawca serwisu Czytamy Etykiety i Ulica Ekologiczna)

14:30 – 14:45 Eko-świadomie w domu i w ogrodzie
prowadzenie: Anna Wojno (NaturalCrop (BiOgardena))

14:45 – 15:00 Zmęczenie nadnerczy, przypadłość (żeby nie użyć słowa choroba), której nie ma?
prowadzenie: Katarzyna Lewko pseudonim Pepsi Eliot

15:00 – 15:15 Pytania do prelegentów

12:00 – 14:00 Ekoeksperci
prowadzenie: Karolina Misztal (SGGW)

11:00 – 12:00 Fantastyczne Jaja
prowadzący: Stefan Bednarek, Polska Ekologia

12:00 – 13:00 Pokaz kulinarny
prowadzący: Grzegorz Łapanowski

13:00 – 14:00 Pokaz kulinarny
prowadzący: Katarzyna Jankowska – “Mama Alergika Gotuje”

15:00 – 16:00 Wspólne pokazy
prowadzący: Farma Świętokrzyska & Polska Ekologia plus Bednarek & Bartkowiak & ChufaMix

* Organizator zastrzega prawo do dokonywania zmian w harmonogramie kongresu

Odbiorcy kongresu

Media

szeroko pojęte: branżowe, lifestylowe, prozdrowotne, rodzinne, informacyjne i inne

Branża

rolnicy, przetwórcy, dystrybutorzy, sklepy i firmy okołobiznesowe z branży żywności ekologicznej

Konsumenci

osoby już zorientowane proekologicznie oraz poszukujące, ale jeszcze z małą wiedzą

Paneliści: Polska i Europa

Wśród panelistów Kongresu BIOEXPO znajdują się profesorowie i pracownicy szkół wyższych, wykładowcy i badacze, pracownicy ministerstw (rolnictwa, edukacji, zdrowia, ochrony środowiska) i instytucji od nich zależnych, eksperci korporacyjni, przedstawiciele branży: biznesmani, media, jednostki certyfikujące, badawcze, otoczenie biznesu i eksperci w zakresie promocji, dotacji, grantów, doradztwa, a także  promotorzy stylu życia „eko”, twórcy trendów, gwiazdy, blogerzy, media, przedstawiciele branży medycznej/lekarskiej i inni.

Karolina Czapla

Lidl

Anna Bielun

Ministerstwo Dobrego Mydła

Jakub Rok

Uniwersytet Warszawski

Maria Ahmad

Too Good To Go

Magdalena Hajduk

Naturativ Sp. z o.o.

Anna Barcz

Rachel Carson Institute

Anna Wojno

NaturalCrop

Dorota Metera

Bioekspert Sp. z o.o.

Joanna Żuchlińska

MyEcolife Sp. z o.o.

Grzegorz Styczyński

Tulua.pl

Agnieszka Saternus

MyEcolife Sp. z o.o.

Wojciech Szymalski

Fundacja Instytut na rzecz Ekorozwoju

Julia Celejewska

Fundacja Polskie Centrum Pomocy Międzynarodowej

Kamila Stańczyk

Eco and More Sp. z o.o.

Benjamin Łuczyński

Miasto Jest Nasze

Sławomir Chłoń

Organic Farma Zdrowia S.A.

Michał Kiwierski

Młodzieżowy Strajk Klimatyczny

Robert Sikora

NaturalCrop Poland Sp. z o.o.

Zuzanna Mierzejewska

Ekocuda

Dominika Średnicka-Tober

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego

Małgorzata Zawilska-Rospędek

Inżynier w zielonych okularach

Katarzyna Łozińska-Wróbel

IMAS International

Sylwia Majcher

Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po Polsku

Jerzy Szymona

Ekogwarancja PTRE Sp. z o.o.

Agata Masłowska-Pac

Green For Skin

Sławomir Mazurek

Ministerstwo Środowiska

Zbigniew Karaczun

Katedra Ochrony Środowiska SGGW

Karol Krajewski

Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi

Grzegorz Giza

IQS Sp. z o.o.

Jadwiga Tatarkiewicz

Eco&more

Karol Przybylak

Biokurier.pl

Karolina Misztal

SGGW w Warszawie

Konrad Nowakowski

Polska Izba Odzysku i Recyklingu Opakowań

Lidia Sas-Paszt

Instytut Ogrodnictwa

Łukasz Gębka

Farma Świętokrzyska Sp.z o.o.

Magdalena Maciejewska-Cebulak

Poradnia Dietetyczna

Marcin Żekało

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej

Mariusz Budrowski

Odmładzanie Na Surowo

Klaudia Kotuszyńska

iStart

Michał Dudek

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej

Monika Kurdej

Zasmakuj w życiu

Piotr Nowak

NEPCon – Nature Ecology and People Connected

Sylwester Strużyna

Bio Planet

Urszula Sołtysiak

AGRI+EKO+PLAN Consulting

Agnieszka Pocztarska

Czytamy Etykiety / Ulica Ekologiczna

Wioletta Wrzaszcz

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej

Katarzyna Udrycka

Little Greenfinity

Katarzyna Lewko

Pepsi Eliot (Cap Martin sp. z o.o.)

Tomasz Makowski

Fairtrade Polska

Joanna Wierzbicka

IFOAM EU

Dorota Steliga

DSPECTRUM

Marta Krawcewicz

Forum Odpowiedzialnego Biznesu

Sylwia Żakowska-Biemans

SGGW

Dagmara Stangierska

SGGW

Genowefa Laskowska

Aineg-Pol Sp. z o.o.

Monika Świątkowska

SGGW

Katarzyna Bosacka

TVN Style

Rejestracja na kongres

Kontakt ws. kongresu

Krystyna Radkowska
Prezes Agencji Zwalcz Nudę
Prezes Polskiej Izby Żywności Ekologicznej

krystynaradkowska@zwalcznude.pl
zarzad@pize.info.pl