kongres bio 2021

KONGRES BIOEXPO 2021

ORGANIZATOR:

W dniach 30 września – 2 października 2021, podczas targów BIO EXPO będzie miała miejsce trzecia już edycja Kongresu BIOEXPO, który jak co roku organizowany jest przez Polską Izbę Żywności Ekologicznej. Wydarzenie to kompleksowo podejmuje tematykę rolnictwa i żywności ekologicznej, organicznych i naturalnych kosmetyków oraz środków czystości, porusza również tematykę zdrowia, zagrożenia jakie cywilizacja konsumpcyjna niesie dla naszej Planety i wiele innych. W ramach kongresu odbędą się również szkolenia dla branży, pokazy kulinarne czy warsztaty. Celem Kongresu jest upowszechnienie wiedzy na temat walorów produktów ekologicznych, organicznych wśród wielu grup odbiorców, m.in. rolników konwencjonalnych, producentów i przetwórców żywności, instytucji rządowych i pozarządowych, liderów opinii oraz konsumentów.

Tworzymy Rynek Eko  11:00 – 14:00

Panel skierowany do producentów żywności ekologicznej. Panel zwiększy wiedzę na temat przepisów, środków ochrony roślin i umożliwi wymianę informacji na najwyższym poziomie z ekspertami rynkowi.

prowadzący Bożydar Iwanow

11:05 Nowe przepisy w sprawie produkcji ekologicznej po 1 stycznia 2022 r.

prowadzenie: Dorota Metera, Bioekspert sp. z o.o.

11:20 Wyzwania dla rynku eko – okiem prawnika

prowadzenie: Magdalena Świąder, MOYERS Kancelaria

11:35 Lokalność receptą na ekoprzyszłość

prowadzenie: Krzysztof Dobczyński, Dyrektor Działu Produktów Świeżych w Carrefour Polska

11:55 Certyfikat Fairtrade szansą wejścia na rynek produktów ekologicznych

prowadzenie: Tomasz Makowski, Fairtrade Polska

12:10 Obowiązki Przedsiębiorców wynikające z ustawy opakowaniowej

prowadzenie: Agnieszka Jakoniuk, Rekopol

12:25 Wyzwania dla producentów eko z perspektywy instytucji finansowej

prowadzenie: Maciej Piskorski, BNP Paribas

12:35 Prezentacja raportu „Żywność ekologiczna w Polsce” przygotowanego przez Koalicję na Rzecz Rozwoju Rynku Żywności BIO i NielsenIQ

prowadzenie: Karol Przybylak, Biokurier.pl

13:00 Debata Zarządu PIŻE – Polski rynek żywności ekologicznej – perspektywy rozwoju

prowadzenie: Karol Przybylak, Biokurier.pl oraz uczestnicy debaty: Krystyna Radkowska, Prezes Polskiej Izby Żywności Ekologicznej, Michał Kapica, Prezes Smak Natury, Sylwester Strużyna, Prezes Bio Planet SA, Łukasz Gębka, Prezes Farma Świętokrzyska, Dominka Tatarczyk, właściciel MarketBio.pl

14:00 Lunch dla zaproszonych gości i dziennikarzy

(akredytacje: promocja@pize.info.pl)

W zdrowym ciele zdrowy duch 15:00-17:10

Panel konsumencki, który będzie informował konsumentów/media/lekarzy o prozdrowotnym działaniu owoców i warzyw, obalając mity i czarny PR.

prowadząca: Katarzyna Pinkosz

15: 05 Żywność ekologiczna w leczeniu otyłości, zaburzeń hormonalnych i profilaktyce onkologicznej

prowadzenie: dr n. med. Tadeusz Oleszczuk specjalista ginekolog-położnik

15:25 Konsumpcja żywności ekologicznej a zdrowie konsumenta

prowadzenie: Ewa Rembiałkowska, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

15.40 Bądź eko, zajdziesz daleko!

prowadzenie: Katarzyna Bosacka, dziennikarka

15.55 Zdrowa dieta, powrót do natury

prowadzenie: Justyna Orzeł, Wiceprezes Zarządu i Sekretarz Generalna Carrefour Polska

16:15 Wprowadzanie żywności ekologicznej i zrównoważonej diety oraz ograniczanie marnotrawstwa żywności w żywieniu zbiorowym – działania pilotażowe projektu StratKIT

prowadzenie: Renata Kazimierczak SGGW w Warszawie, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, Zakład Żywności Ekologicznej

16.15 Wprowadzanie żywności ekologicznej i zrównoważonej diety oraz ograniczanie marnotrawstwa żywności w żywieniu zbiorowym – działania pilotażowe projektu StratKIT

prowadzenie: Renata Kazimierczak SGGW w Warszawie, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, Zakład Żywności Ekologicznej

16:30 Żywność funkcjonalna – charakterystyka i właściwości

prowadzenie: Sebastian Grzyb, Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia

16:45 5 faktów, dlaczego dieta wegańska jest najłatwiejsza w zbilansowaniu ze wszystkich diet

prowadzenie: Mateusz Żłobiński, Firma: Salaterka s.c., blog: http://salaterka.pl/

Program Organic Food Conference 2021

10:00 – 11:00

Nowa regulacja dot. rolnictwa ekologicznego: na co zwrócić uwagę od 1 stycznia 2022 r.prowadzenie:   Emanuele Busacca, Michel Reynaud, Johanna Stumpner / Alex Beck


11:00 – 11:50

Opakowania i ekologia: mniej znaczy więcejprowadzenie:    Soil Association / KRAV, EkoPlaza


12:00 – 12:20

Aktualizacja projektu ProOrg


12:40 – 13:00

Uwagi końcowe


12:20 – 12:40

Inspirujące historie udanych modeli biznesowych / Sesja we współpracy z FoodShift2030

Eko dla ciała, domu i planety  14:00 – 16:00

14.05 Jak przejść ścieżkę rejestracji produktu? Dlaczego warto certyfikować produkty? Mocne i słabe strony

prowadzenie: Nadia Rzędzia, R&D Manager, YappCO Sp. z o.o.

14.20 Ekologia w branży chemicznej, czy to możliwe

prowadzenie: Andrzeja Przychodnego, Prezesa PCC

14.35 Certyfikaty i oznakowania na opakowaniach – co one oznaczają, jak je czytać, jakie czekają nas zmiany w zakresie oznakowania na opakowaniach

prowadzenie: Magda Biernat, Rekopol

15.05 Biotworzywa, opakowania kompostowalne jako przykłady rozwiązań o zmniejszonym śladzie węglowym dla branży spożywczej i kosmetycznej

prowadzenie: Konrad Nowakowski, Polska Izba Odzysku i Recyklingu Opakowań

15.20 Dlaczego musimy zmniejszyć swój ślad wodny i w jaki sposób żywność ekologiczna nam w tym pomoże?

prowadzenie: Małgorzata Zawilska-Rospędek Inżynier w zielonych okularach

15.35 Światowe trendy w naturalnym beauty

prowadzenie: Kamilla Stańczyk, Eco and More

Chcę być na rynku eko   12:00 – 15:30

Panel skierowany do producentów żywności konwencjonalnej, którzy są zainteresowani wejściem w system jakości – certyfikację ekologiczną. Pomożemy im dowiedzieć się, jak ten proces przebiega, od czego zacząć, o czym nie zapomnieć i gdzie szukać pomocy.

prowadzący: Bartłomiej Czekała

Część pierwsza

Jak zostać ekologicznym rolnikiem

11:05 Rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce a Europejska Strategia Zielonego Ładu

prowadzenie: Wioletta Wrzaszcz, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy

11:20 Jak bezboleśnie przeprowadzić konwersję na rolnictwo ekologiczne

prowadzenie: Urszula Sołtysiak – Rzecznik Prasowy PIŻE, ekspert ds. rolnictwa ekologicznego

11:35 Jak bieg z przeszkodami zamienić na przyjemny jogging? Step-plan wejścia na rynek eko – okiem prawnika

prowadzenie: Magdalena Świąder, MOYERS Kancelaria

11:50 Nowe pakiety i nowe stawki płatności dla rolnictwa ekologicznego po 2022 roku

prowadzenie: Grzegorz Ignaczewski, specjalista ds. PROW i płatności bezpośrednich, redakcja Top Agrar Polska

12:05 Jak zostałem rolnikiem ekologicznym – reportaż z gospodarstwa

prowadzenie: Bartłomiej Czekała, PWR

12:20 Debata PWR – dlaczego warto w swoim gospodarstwie postawić na ekologię?

prowadzenie: Bartłomiej Czekała, Polskie Wydawnictwo Rolnicze oraz uczestnicy debaty: Bohater reportażu, Łukasz Gębka, Farma Świętokrzyska, Urszula Sołtysiak, PIŻE, Doradca Rolniczy CDR, Grzegorz Ignaczewski, PWR

12:50 Przerwa kawowa

Część druga

Ekotrendy

prowadzący: Bożydar Iwanow

13:35 Eko jest ok, odpowiedzialny e-commerce (Raport Green Generation)

prowadzenie: Patrycja Sass-Staniszewskie, Prezes e-Izby

13:50 Zielony Listek – czy jest znany i ważny dla Polaków?

prowadzenie: Katarzyna Łozińska Wróbel IMAS International

14.05 Eko a trendy konsumenckie na polskim rynku

prowadzenie: Michalina Szczepańska, magazyn Handel

14.20 Ekologiczny produkt a komunikacja z konsumentem- jak robi się to za granicą? Jak mogę to robić ja?

prowadzenie: Karolina Woś, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

14.35 Innowacja 2022 – „the mobile future farmers”

prowadzenie: Adam Ostrowski, Polskie Eko Zagrody

14.50 Jakie opakowania i kiedy są ekologiczne , co znaczy ich recyklingowalność, kompostowalność?

prowadzenie: Marta Krawczyk, Rekopol

15:05 Ekologiczne opakowanie w myśl koncepcji przydatności do recyklingu

prowadzenie: Konrad Nowakowski, Sieć Badawcza Łukasiewicz – Instytut Biopolimerów i Włókien Chemicznych

15:20 Rolnictwo a neutralność klimatyczna 2050

prowadzenie: Wojciech Szymalski, Fundacja Instytut na rzecz Ekorozwoju