KONGRES BIOEXPO 2021
ORGANIZATOR:
W dniach 30 września – 2 października 2021, podczas targów BIO EXPO będzie miała miejsce trzecia już edycja Kongresu BIOEXPO, który jak co roku organizowany jest przez Polską Izbę Żywności Ekologicznej. Wydarzenie to kompleksowo podejmuje tematykę rolnictwa i żywności ekologicznej, organicznych i naturalnych kosmetyków oraz środków czystości, porusza również tematykę zdrowia, zagrożenia jakie cywilizacja konsumpcyjna niesie dla naszej Planety i wiele innych. W ramach kongresu odbędą się również szkolenia dla branży, pokazy kulinarne czy warsztaty. Celem Kongresu jest upowszechnienie wiedzy na temat walorów produktów ekologicznych, organicznych wśród wielu grup odbiorców, m.in. rolników konwencjonalnych, producentów i przetwórców żywności, instytucji rządowych i pozarządowych, liderów opinii oraz konsumentów.
Tworzymy Rynek Eko 11:00 – 14:00
Panel skierowany do producentów żywności ekologicznej. Panel zwiększy wiedzę na temat przepisów, środków ochrony roślin i umożliwi wymianę informacji na najwyższym poziomie z ekspertami rynkowi.
prowadzący Bożydar Iwanow
11:00 Rozpoczęcie
11:05 Nowe przepisy w sprawie produkcji ekologicznej po 1 stycznia 2022 r.
prowadzenie: Dorota Metera, Prezes Zarządu Bioekspert sp. z o.o.
11:20 Wyzwania dla rynku eko – okiem prawnika
prowadzenie: Magdalena Świąder, Partnerka w Kancelarii MOYERS
11:35 Lokalność receptą na ekoprzyszłość
prowadzenie: Krzysztof Dobczyński, Dyrektor Działu Produktów Świeżych w Carrefour Polska
11:55 Certyfikat Fairtrade szansą wejścia na rynek produktów ekologicznych
prowadzenie: Tomasz Makowski, Key Account Manager, Fairtrade Polska
12:10 Obowiązki Przedsiębiorców wynikające z ustawy opakowaniowej
prowadzenie: Agnieszka Jakoniuk, starszy spec. ds. obsługi klientów kluczowych, Rekopol
Organizacja Odzysku Opakowań
12:25 Wyzwania dla producentów eko z perspektywy instytucji finansowej
prowadzenie: Maciej Piskorski, Dyrektor Departamentu produktów Agro w BNP Paribas
12:35 Prezentacja raportu „Żywność ekologiczna w Polsce” przygotowanego przez Koalicję na Rzecz Rozwoju Rynku Żywności BIO i NielsenIQ
prowadzenie: Karol Przybylak, wydawca Biokurier.pl
13:00 Debata Zarządu PIŻE – Polski rynek żywności ekologicznej – perspektywy rozwoju
prowadzenie: Karol Przybylak, wydawca Biokurier.pl oraz uczestnicy debaty: Krystyna Radkowska, Prezes Polskiej Izby Żywności Ekologicznej, Michał Kapica, Prezes Smak Natury, Sylwester Strużyna, Prezes Bio Planet SA, Łukasz Gębka, Prezes Farmy Świętokrzyskiej, Dominka Tatarczyk, właściciel MarketBio.pl
14:00 Zakończenie
W zdrowym ciele zdrowy duch 15:00-17:10
Panel konsumencki, który będzie informował konsumentów/media/lekarzy o prozdrowotnym działaniu owoców i warzyw, obalając mity i czarny PR.
prowadząca: Katarzyna Pinkosz
15: 00 Rozpoczęcie
15: 05 Żywność ekologiczna w leczeniu otyłości, zaburzeń hormonalnych i profilaktyce onkologicznej
prowadzenie: dr n. med. Tadeusz Oleszczuk, lekarz specjalista, holista
15:25 Konsumpcja żywności ekologicznej a zdrowie konsumenta
prowadzenie: Ewa Rembiałkowska, profesor SGGW w Warszawie
15.40 Bądź eko, zajdziesz daleko!
prowadzenie: Katarzyna Bosacka, dziennikarka
15.55 Zdrowa dieta, powrót do natury
prowadzenie: Justyna Orzeł, Wiceprezes Zarządu i Sekretarz Generalna Carrefour Polska
16:15 Wprowadzanie żywności ekologicznej i zrównoważonej diety oraz ograniczanie marnotrawstwa żywności w żywieniu zbiorowym – działania pilotażowe projektu StratKIT
prowadzenie: Renata Kazimierczak, profesor SGGW w Warszawie
16:30 Żywność funkcjonalna – charakterystyka i właściwości
prowadzenie: Justyna Mizera, dietetyk, wykładowca Wyższej Szkoły Inżynierii i Zdrowia
16:45 5 faktów, dlaczego dieta wegańska jest najłatwiejsza w zbilansowaniu ze wszystkich diet
prowadzenie: Mateusz Żłobiński, założyciel bloga Salaterka.pl oraz wydawnictwa Salaterka
17:10 Zakończenie
Program Organic Food Conference 2021
10:00 – 11:00
Nowa regulacja dot. rolnictwa ekologicznego: na co zwrócić uwagę od 1 stycznia 2022 r.prowadzenie: Emanuele Busacca, Michel Reynaud, Johanna Stumpner / Alex Beck
11:00 – 11:50
Opakowania i ekologia: mniej znaczy więcejprowadzenie: Soil Association / KRAV, EkoPlaza
12:00 – 12:20
Aktualizacja projektu ProOrg
12:40 – 13:00
Uwagi końcowe
12:20 – 12:40
Inspirujące historie udanych modeli biznesowych / Sesja we współpracy z FoodShift2030
Eko dla ciała, domu i planety 14:00 – 16:00
prowadząca: Kamilla Stańczyk
14.00 Rozpoczęcie
14.05 Jak przejść ścieżkę rejestracji produktu? Dlaczego warto certyfikować produkty? Mocne i słabe strony
prowadzenie: Nadia Rzędzia, R&D Manager, YappCO Sp. z o.o.
14.20 Ekologia w branży chemicznej, czy to możliwe?
prowadzenie: Andrzeja Przychodnego, Prezesa PCC
14.35 Certyfikaty i oznakowania na opakowaniach – co one oznaczają, jak je czytać, jakie czekają nas zmiany w zakresie oznakowania na opakowaniach
prowadzenie: Magda Biernat, młodszy spec. ds. Projektów, Rekopol Organizacja Odzysku
Opakowań
14.50 Kosmetyki naturalne – jak udowodnić taką deklarację?
prowadzenie: Agnieszka Chojnacka, adiunkt w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w
Warszawie
15.05 Biotworzywa, opakowania kompostowalne jako przykłady rozwiązań o zmniejszonym śladzie węglowym dla branży spożywczej i kosmetycznej
prowadzenie: Konrad Nowakowski, Kierownik Zakładu Ekologii Opakowań, Polska Izba
Odzysku i Recyklingu Opakowań
15.20 Dlaczego musimy zmniejszyć swój ślad wodny i w jaki sposób żywność ekologiczna nam w tym pomoże?
prowadzenie: Kamilla Stańczyk, Co-founder, co-CEO, Chief Marketing Officer, Eco&More
16:00 Zakończenie
Chcę być na rynku eko 12:00 – 15:30
Panel skierowany do producentów żywności konwencjonalnej, którzy są zainteresowani wejściem w system jakości – certyfikację ekologiczną. Pomożemy im dowiedzieć się, jak ten proces przebiega, od czego zacząć, o czym nie zapomnieć i gdzie szukać pomocy.
prowadzący: Bartłomiej Czekała
Część pierwsza
Jak zostać ekologicznym rolnikiem
11:00 Rozpoczęcie
11:05 Rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce a Europejska Strategia Zielonego Ładu
prowadzenie: Wioletta Wrzaszcz, adiukt w Instytucie Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki
Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy
11:20 Jak bezboleśnie przeprowadzić konwersję na rolnictwo ekologiczne
prowadzenie: Urszula Sołtysiak, rzecznik prasowy PIŻE, ekspert ds. rolnictwa ekologicznego
11:35 Jak bieg z przeszkodami zamienić na przyjemny jogging? Step-plan wejścia na rynek eko – okiem prawnika
prowadzenie: r. pr. Magdalena Świąder, Partnerka w Kancelarii MOYERS
11:50 Nowe pakiety i nowe stawki płatności dla rolnictwa ekologicznego po 2022 roku
prowadzenie: Grzegorz Ignaczewski, redaktor Top Agrar Polska
12:05 Jak zostałem rolnikiem ekologicznym – reportaż z gospodarstwaKrzysztofa Dureckiego
prowadzenie: Bartłomiej Czekała, Dyrektor Działu PWR Online, redaktor naczelny portali
grupy PWR
12:20 Debata PWR – dlaczego warto w swoim gospodarstwie postawić na ekologię?
prowadzenie: Bartłomiej Czekała, Dyrektor Działu PWR Online, redaktor naczelny portali
grupy PWR oraz uczestnicy debaty: Krzysztof Durecki, rolnik ekologiczny, Łukasz Gębka, Prezes
Farmy Świętokrzyskiej, Urszula Sołtysiak, rzecznik prasowy PIŻE, ekspert ds. rolnictwa
ekologicznego, Grzegorz Ignaczewski, redaktor Top Agrar Polska
12:50 Przerwa kawowa
Część druga
Ekotrendy
prowadzący: Bożydar Iwanow
13:35 Eko jest ok, odpowiedzialny e-commerce (Raport Green Generation)
prowadzenie: Patrycja Sass-Staniszewska, Prezes Zarządu Izby Gospodarki Elektronicznej (eIzby)
13:50 Zielony Listek – czy jest znany i ważny dla Polaków?
prowadzenie: Katarzyna Łozińska-Wróbel, Kierownik Projektów, IMAS International
14.05 Eko a trendy konsumenckie na polskim rynku
prowadzenie: Michalina Szczepańska, redaktor naczelna magazynu „Handel”
14.20 Ekologiczny produkt a komunikacja z konsumentem- jak robi się to za granicą? Jak mogę to robić ja?
prowadzenie: mgr inż. Karolina Woś, doktorantka SGGW w Warszawie
14.35 Innowacja 2022 – „the mobile future farmers”
prowadzenie: Adam Ostrowski, założyciel, współwłaściciel Polskie Eko Zagrody
14.50 Jakie opakowania i kiedy są ekologiczne , co znaczy ich recyklingowalność, kompostowalność?
prowadzenie: Marta Krawczyk, pełnomocnik zarządu ds. ZSZ, st. specjalista ds projektów,
Rekopol Organizacja Odzysku Opakowań SA
15:05 Ekologiczne opakowanie w myśl koncepcji przydatności do recyklingu
prowadzenie: Konrad Nowakowski, Kierownik Zakładu Ekologii Opakowań, Sieć Badawcza
Łukasiewicz – POLSKA IZBA ODZYSKU I RECYKLINGU OPAKOWAŃ
15:20 Rolnictwo a neutralność klimatyczna 2050
prowadzenie: Wojciech Szymalski, Fundacja Instytut na rzecz Ekorozwoju