Kongres BIOEXPO 2020

Serdecznie zapraszamy na Kongres BIOEXPO 2020, który odbędzie się 8-10 października w PTAK WARSAW EXPO w Nadarzynie. Bezpłatne bilety upoważaniające do wejścia na Kongres do pobrania tutaj -> KLIK

8 października 2020

Sala konferencyjna 1

TEMATPRELEGENTGODZINA
Oficjalne otwarcie Międzynarodowych Targów Żywności i Produktów EkologicznychOrganizator11:00-12:00

Panel: Eko-kosmetyki

Opis panelu

TEMAT PRELEGENTGODZINA
Oficjalne otwarcieKrystyna Radkowska

Polska Izba żywności Ekologicznej

 

godz. 12.00 – 12.05
Biokompozyty jako alternatywa dla konwencjonalnych tworzyw sztucznychKonrad Nowakowski

Polska Izba Odzysku I Recyklingu Opakowań

 

godz. 12.05 – 12.20
Eko-trendy w kosmetyce i kosmetologiidr. n. chem. Sebastian Grzyb

Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie

 

godz. 12.20 – 12.35
DEBATA – dotycząca regulacji prawnychKamilla Stańczyk

Paweł Poloch

godz. 12.35 – 13:30

Konferencja Polskiej Izby Opakowań

TEMATPRELEGENTGODZINA
Czy branża opakowań odchorowała już pandemię? Zmiany w zachowaniach konsumentów oraz perspektywy dla branży

 

Maciej Nałęcz

SANTANDER

godz. 13.45-14.15
Aktywne opakowanie do pieczywa regulujące wilgotność i zawartość wody. Projekt HumidWRAP Jacek Frydrych

IBWCh – COBRO

 

godz. 14.15- 14:46
Biodegradowalne i kompostowalne folie celulozowe Cellophane™ i NaturFlex ™- przykładem realizacji zasad gospodarki o obiegu zamkniętymAndrzej Kornacki

FUTAMURA

godz. 14:45- 15.15

Panel: Chcę być na rynku Eko

Opis panelu

TEMATPRELEGENTGODZINA
Oficjalne otwarcie

Krystyna Radkowska

Polska Izba Żywności Ekologicznej

 

godz. 16:00 – 16:05
Jak rozpocząć konwersję w rolnictwie ekologicznym. Przepisy, certyfikacja, koszty, źródła wsparciadr. inż. Urszula Sołtysiak

Polska Izba Żywności Ekologicznej

 

godz. 16:05 – 16:20
Certyfikacja przetwórstwa. Wymogi prawne, organizacja produkcji, znakowanie ekoproduktówdr. inż. Urszula Sołtysiak

Polska Izba Żywności Ekologicznej

 

godz. 16:20 – 16:35
Ost-Oya Pasywny system nawadniania wodą deszczową Ostoi NaturyPiotr Ostaszewski

RSP Ostoja Natury

 

godz. 16:35 – 16:50
Zalety nawożenia organicznego w rolnictwieRobert Sikora

NaturalCrop

godz. 16:50 – 17:05

9 października 2020

Sala konferencyjna 1

Panel: Tworzymy rynek Eko

Opis panelu

Oficjalne otwarcie

 

Krystyna Radkowska

Polska Izba żywności Ekologicznej

 

godz. 10:25 – 10:30
Jak zmieniają się konsumenci żywności ekologicznej?

Prezentacja najnowszych badań dotyczących rynku Bio

 

dr. hab. Sylwia Żakowska Biemans

SGGW

 

godz. 10:30 – 10:45
 

Nowe rozporządzenie – zmiany w prawodawstwie dotyczące rolnictwa ekologicznego

 

Dorota Metera

IFOAM

godz. 10:45 – 11:00
Jakość żywności ekologicznej

 

 

Panel Dyskusyjny: Kierunki rozwoju produktów ekologicznych w Polsce- debata

 

Prof. Ewa Rembiałkowska

SGGW

 

 

 

 

 

godz. 11:00- 11:15

 

 

 

godz. 11:15- 12:15

część IPrelegenci Polskiej Izby Żywności Ekologicznej:

dr. Inż. Urszula Sołtysiak – PIŻE

Dominika Tatarczyk – Adaka

Łukasz Gębka – Farma Świętokrzyska

Michał Kapica – Smak Natury

Arkadiusz Kordala – Bio Planet

Prowadzący: Karol Przybylak

 

godz. 11:15 – 11:45
część II 

Prelegenci koalicji na rzecz BIO:

Przewodnicząca: Prof. Ewa Rembiałkowska – SGGW

Krystyna Radkowska – PIŻE

Przedstawiciel Carrefour Polska

Prowadzący: Łukasz Stępniak

 

godz. 11:45 – 12:15
Wręczenie nagród w konkursach na Najlepsze gospodarstwo ekologiczne i Najlepszego Doradcę Ekologicznego 

 

Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Odział w Radomiu

 

 

godz. 12:45 – 13:45
Wsparcie konwersji i sprzedaży warzyw ekologicznych -doświadczenie z projektu Go Agri BIO  

Tomasz Włoszczowski, Kamil Pazik, Sonia Priwieziencew

Społeczny Instytut Ekologiczny oraz Carrefour

 

 

godz. 14:00 – 14:15
Produkty Bio zdrowo rosnąMonika Dyrda, Karolina Drzewosz

Nielsen

 

 

godz. 14:15 – 14:30

NOW OR NEVER – jak wykorzystać rzeczywistość post-covidową dla skutecznej promocji żywności bioElżbieta Radzka-Ferenc i Sylwia Samborska

Agencja MCC

 

godz. 14:30 – 14:45
Jak zachęcić klienta do częstszych zakupów w ekosklepieJoanna Świercz

Eko-Wital

godz. 14:45 – 15:00

 

10 października 2020

Sala konferencyjna 1

Panel: Rynek Eko a zdrowie

Opis panelu:

Oficjalne otwarcieKrystyna Radkowska

Polska Izba Żywności Ekologicznej

 

godz. 11.00-11.05
Dlaczego warto spożywać żywność ekologiczną? 

Alicja Ponder

SGGW

 

godz. 11.05 – 11.20
Związki biologicznie czynne w ekologicznych owocach i warzywach i ich wpływ na zdrowie człowiekadr hab. Ewelina Hallmann

SGGW

 

godz. 11.20 – 11.35
Fleksiterianizm – styl życia/diety, która ogranicza (ale nie wyklucza) spożycia mięsa 

Monika Stromkie-Złomaniec

Poradnia dietetyczna „Z kaloriami na pieńku”

 

godz. 11.35 – 11.50
„Slow Beauty”, czyli jak holistycznie zadbać o swoje zdrowie, mając na uwadze dietę a także pielęgnacjęAgnieszka Pocztarska

Czytamy Etykiety

godz. 11.50 – 12.05
Skład, a jakość i bezpieczeństwo żywnościdr n. chem. Sebastian Grzyb

Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie

 

godz. 12.05 – 12.20
Co pić, aby się nawodnić?Justyna Marszałkowska-Jakubik

Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie

 

godz. 12.20 – 12.35
Odżywianie, a żywe produkty w diecie PolakówMikołaj Bator i Magdalena Bator

Zakwasownia

godz. 12.35 – 12.50

 

Ogłoszenie wyników Plebiscytu Konsumenta na Najlepszy Produkt Targów BIOEXPO Warsaw 2020 godz. 13.00 – 13.40

 

Lunch dla mediów – z zaproszeniem godz. 13.00 – 14.00

 

Panel: Nasza planeta

TEMATPRELEGENTGODZINA
Oficjalne otwarcie

 

Krystyna Radkowska

Polska Izba Żywności Ekologicznej

 

godz. 14:30-14:35
Eko ogródek na działce i na balkonie – jak to zrobić, co jest istotne?

 

Anna Wojno

NaturalCrop

 

godz. 14:35 – 14: 50
Łąki kwietne – wizytówka nowoczesnych miastKarol Podyma

Łąki kwietne

 

godz. 14: 50- 15:05
Główne kierunki i cele strategiczne w polityce klimatycznej m.st. WarszawyJacek Kisiel

Biuro Ochrony Powietrza i Polityki Klimatycznej

 

godz. 15:05 – 15:20
Fairtrade jako jedno z narzędzi przeciwdziałania skutkom zmian klimatuTomasz Makowski

Fairtrade Polska

 

godz. 15:20 – 15:35
Panel dyskusyjny – debata „eko-miasto”Anna Wojno – NaturalCrop

Tomasz Makowski – Fair Trade

Karol Podyma – Łąki kwietne

Jacek Kisiel – BOPiP

 

godz. 15:35 – 16:30