Kongress BIOEXPO 2020
We cordially invite you to the BIOEXPO 2020 Congress, which will take place on October 8-10 at BIRD WARSAW EXPO in Nadarzyn. Download free tickets entitling you to enter the Congress here ->; CLICK
8 października 2020
Sala konferencyjna 1
TEMAT | PRELEGENT | GODZINA |
Oficjalne otwarcie Międzynarodowych Targów Żywności i Produktów Ekologicznych | Organizator | 11:00-12:00 |
Panel: Eko-kosmetyki
TEMAT | PRELEGENT | GODZINA |
Oficjalne otwarcie | Krystyna Radkowska
Polska Izba żywności Ekologicznej
|
godz. 12.00 – 12.05 |
Biokompozyty jako alternatywa dla konwencjonalnych tworzyw sztucznych | Konrad Nowakowski
Polska Izba Odzysku I Recyklingu Opakowań
|
godz. 12.05 – 12.20 |
Eko-trendy w kosmetyce i kosmetologii | dr. n. chem. Sebastian Grzyb
Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
|
godz. 12.20 – 12.35 |
DEBATA – dotycząca regulacji prawnych | Kamilla Stańczyk
Paweł Poloch |
godz. 12.35 – 13:30 |
Konferencja Polskiej Izby Opakowań
TEMAT | PRELEGENT | GODZINA |
Czy branża opakowań odchorowała już pandemię? Zmiany w zachowaniach konsumentów oraz perspektywy dla branży
|
Maciej Nałęcz
SANTANDER |
godz. 13.45-14.15 |
Aktywne opakowanie do pieczywa regulujące wilgotność i zawartość wody. Projekt HumidWRAP | Jacek Frydrych
IBWCh – COBRO
|
godz. 14.15- 14:46 |
Biodegradowalne i kompostowalne folie celulozowe Cellophane™ i NaturFlex ™- przykładem realizacji zasad gospodarki o obiegu zamkniętym | Andrzej Kornacki
FUTAMURA |
godz. 14:45- 15.15 |
Panel: Chcę być na rynku Eko
TEMAT | PRELEGENT | GODZINA |
Oficjalne otwarcie |
Krystyna Radkowska Polska Izba Żywności Ekologicznej
|
godz. 16:00 – 16:05 |
Jak rozpocząć konwersję w rolnictwie ekologicznym. Przepisy, certyfikacja, koszty, źródła wsparcia | dr. inż. Urszula Sołtysiak
Polska Izba Żywności Ekologicznej
|
godz. 16:05 – 16:20 |
Certyfikacja przetwórstwa. Wymogi prawne, organizacja produkcji, znakowanie ekoproduktów | dr. inż. Urszula Sołtysiak
Polska Izba Żywności Ekologicznej
|
godz. 16:20 – 16:35 |
Ost-Oya Pasywny system nawadniania wodą deszczową Ostoi Natury | Piotr Ostaszewski
RSP Ostoja Natury
|
godz. 16:35 – 16:50 |
Zalety nawożenia organicznego w rolnictwie | Robert Sikora
NaturalCrop |
godz. 16:50 – 17:05 |
9 października 2020
Sala konferencyjna 1
Panel: Tworzymy rynek Eko
Oficjalne otwarcie
|
Krystyna Radkowska
Polska Izba żywności Ekologicznej
|
godz. 10:25 – 10:30 |
Jak zmieniają się konsumenci żywności ekologicznej?
Prezentacja najnowszych badań dotyczących rynku Bio
|
dr. hab. Sylwia Żakowska Biemans SGGW
|
godz. 10:30 – 10:45 |
Nowe rozporządzenie – zmiany w prawodawstwie dotyczące rolnictwa ekologicznego
|
Dorota Metera IFOAM |
godz. 10:45 – 11:00 |
Jakość żywności ekologicznej
Panel Dyskusyjny: Kierunki rozwoju produktów ekologicznych w Polsce- debata
|
Prof. Ewa Rembiałkowska
SGGW
|
godz. 11:00- 11:15
godz. 11:15- 12:15 |
część I | Prelegenci Polskiej Izby Żywności Ekologicznej:
dr. Inż. Urszula Sołtysiak – PIŻE Dominika Tatarczyk – Adaka Łukasz Gębka – Farma Świętokrzyska Michał Kapica – Smak Natury Arkadiusz Kordala – Bio Planet Prowadzący: Karol Przybylak
|
godz. 11:15 – 11:45 |
część II |
Prelegenci koalicji na rzecz BIO: Przewodnicząca: Prof. Ewa Rembiałkowska – SGGW Krystyna Radkowska – PIŻE Przedstawiciel Carrefour Polska Prowadzący: Łukasz Stępniak
|
godz. 11:45 – 12:15 |
Wręczenie nagród w konkursach na Najlepsze gospodarstwo ekologiczne i Najlepszego Doradcę Ekologicznego |
Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Odział w Radomiu
|
godz. 12:45 – 13:45 |
Wsparcie konwersji i sprzedaży warzyw ekologicznych -doświadczenie z projektu Go Agri BIO |
Tomasz Włoszczowski, Kamil Pazik, Sonia Priwieziencew Społeczny Instytut Ekologiczny oraz Carrefour
|
godz. 14:00 – 14:15 |
Produkty Bio zdrowo rosną | Monika Dyrda, Karolina Drzewosz
Nielsen
|
godz. 14:15 – 14:30 |
NOW OR NEVER – jak wykorzystać rzeczywistość post-covidową dla skutecznej promocji żywności bio | Elżbieta Radzka-Ferenc i Sylwia Samborska
Agencja MCC
|
godz. 14:30 – 14:45 |
Jak zachęcić klienta do częstszych zakupów w ekosklepie | Joanna Świercz
Eko-Wital |
godz. 14:45 – 15:00 |
10 października 2020
Sala konferencyjna 1
Panel: Rynek Eko a zdrowie
Oficjalne otwarcie | Krystyna Radkowska
Polska Izba Żywności Ekologicznej
|
godz. 11.00-11.05 |
Dlaczego warto spożywać żywność ekologiczną? |
Alicja Ponder SGGW
|
godz. 11.05 – 11.20 |
Związki biologicznie czynne w ekologicznych owocach i warzywach i ich wpływ na zdrowie człowieka | dr hab. Ewelina Hallmann
SGGW
|
godz. 11.20 – 11.35 |
Fleksiterianizm – styl życia/diety, która ogranicza (ale nie wyklucza) spożycia mięsa |
Monika Stromkie-Złomaniec Poradnia dietetyczna „Z kaloriami na pieńku”
|
godz. 11.35 – 11.50 |
„Slow Beauty”, czyli jak holistycznie zadbać o swoje zdrowie, mając na uwadze dietę a także pielęgnację | Agnieszka Pocztarska
Czytamy Etykiety |
godz. 11.50 – 12.05 |
Skład, a jakość i bezpieczeństwo żywności | dr n. chem. Sebastian Grzyb
Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
|
godz. 12.05 – 12.20 |
Co pić, aby się nawodnić? | Justyna Marszałkowska-Jakubik
Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
|
godz. 12.20 – 12.35 |
Odżywianie, a żywe produkty w diecie Polaków | Mikołaj Bator i Magdalena Bator
Zakwasownia |
godz. 12.35 – 12.50 |
Ogłoszenie wyników Plebiscytu Konsumenta na Najlepszy Produkt Targów BIOEXPO Warsaw 2020 | godz. 13.00 – 13.40 |
Lunch dla mediów – z zaproszeniem | godz. 13.00 – 14.00 |
Panel: Nasza planeta
TEMAT | PRELEGENT | GODZINA |
Oficjalne otwarcie
|
Krystyna Radkowska
Polska Izba Żywności Ekologicznej
|
godz. 14:30-14:35 |
Eko ogródek na działce i na balkonie – jak to zrobić, co jest istotne?
|
Anna Wojno
NaturalCrop
|
godz. 14:35 – 14: 50 |
Łąki kwietne – wizytówka nowoczesnych miast | Karol Podyma
Łąki kwietne
|
godz. 14: 50- 15:05 |
Główne kierunki i cele strategiczne w polityce klimatycznej m.st. Warszawy | Jacek Kisiel
Biuro Ochrony Powietrza i Polityki Klimatycznej
|
godz. 15:05 – 15:20 |
Fairtrade jako jedno z narzędzi przeciwdziałania skutkom zmian klimatu | Tomasz Makowski
Fairtrade Polska
|
godz. 15:20 – 15:35 |
Panel dyskusyjny – debata „eko-miasto” | Anna Wojno – NaturalCrop
Tomasz Makowski – Fair Trade Karol Podyma – Łąki kwietne Jacek Kisiel – BOPiP
|
godz. 15:35 – 16:30 |