Wybierz jeden z poniższych aby dowiedzieć się więcej.

sticky-button-1091
sticky-button-1092
sticky-button-1093
sticky-button-1094
sticky-button-704

Wybierz kongres

Przyszłość opakowań do żywności - od recyklingu do recyklingu

Organizator
CPG

Data 03.10.2024Hala B

10:30 – 10:40

Otwarcie

10:40 – 11:10

System kaucyjny

Polska Izba Odzysku i Recyklingu Opakowań - Konrad Nowakowski

11:10 – 11:40

Dyrektywa SUP – krótki przegląd nowych obowiązków dla przedsiębiorców

Kancelaria „Maruszkin” – dr Radosław Maruszkin

11:40 – 12:10

Papier- szkło - plastik – kto wygra w opakowaniowej grze?

Polpak Packaging - Małgorzata Chomiuk

12:10 – 12:20

Przerwa kawowa

12:20 – 12:50

Recyklat do żywności

Duma Recycling (ECO-WORLD Plastics Recycling Sebastian Duma Sp.k.) – Krystian Kopyć

12:50 – 13:20

Monomateriały oraz surowce wtórne w opakowaniach foliowych

Verpa Folie Wrocławs Sp. z o.o. – Michał Adamski

13:20 – 13:30

Zakończenie

FORUM ŻYWNOŚCI EKOLOGICZNEJ

Partner Merytoryczny

Data 03-05.10.2024
HALA B
Sala konferencyjna nr 1

Rynek BIO w Europie i na świecie – na podstawie najnowszych badać FIEBLa.

Karol Przybylak Biokurier

Istota EZŁ oraz F2F. Wymogi dla UE oraz oczekiwania wobec rolnictwa w Polsce.

dr Wioletta Wrzaszcz Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Państwowy Instytut Badawczy

Eco-score, PEF – zagrożenie dla rynku żywności ekologicznej?

Joanna Wierzbicka IFOAM

Działania Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi wspierające branże żywności ekologicznej

Bartosz Pytlak Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Postępowanie z produktem niespełniającym wymagań oznakowanym jako produkt rolnictwa ekologicznego.

Renata Przegalińska AGRO BIO TEST

Dostawy EKO do szkół i instytucji – jak i kiedy (wreszcie)?

Magdalena Świąder Kancelaria Moyers

Rolnictwo ekologiczne wyzwanie dla producentów nabiału.

Daria Żebrowska Turvita

Panel dyskusyjny: o Zielonym ładzie i strategii od pola do stołu prowadzący: Karol Przybylak Biokurier

dr Wioletta Wrzaszcz Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Państwowy Instytut Badawczy
Joanna Wierzbicka IFOAM
Bartosz Pytlak Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Magdalena Świadek kancelaria MOYERS

Polski rynek BIO oczami konsumenta – najnowsze badania SGGW.

Dr hab. Inż. Sylwia Żakowska-Biemans Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Jak sprzedawać w dużych ilościach świeże warzywa i owoce w sklepie ekologicznym? Analiza przypadków.

Sylwester Strużyna, Michał Kapica Wiceprezesi Polskiej Izby Żywności Ekologicznej

„Zielony listek” i co jeszcze? Jak zwiększyć atrakcyjność oznakowania?

Magdalena Świąder kancelaria MOYERS

Kiedy marketing spotyka się z prawem – czyli porozmawiajmy o reklamie produktów eko

Aleksandra Bieniek kancelaria MOYERS

Zapotrzebowanie na żywność ekologiczną na świecie – współpraca z PAIH

Anna Jurkowska Polska Agencja Inwestycji i Handlu – PAIH

Żywność eko w polskich żłobkach i przedszkolach- czy możliwości dogonią oczekiwania?

Karolina Woś SGGW/LPNT

Jak uzyskać certyfikat i zostać producentem ekologicznym?

Renata Przegalińska, AGRO BIO TEST

Czy ekologizacja rolnictwa jest potrzebna?

Dr inż. Urszula Sołtysiak Rzeczniczka Prasowa Polskiej Izby Żywności Ekologicznej

Zanieczyszczenia środowiska środkami ochrony roślin i ich wykrywalność w glebach, wodach i produktach pszczelich

Dr Artur Miszczak, Instytut Ogrodnictwa – PIB / Zakład Badania Bezpieczeństwa Żywności

Eko Postawy Polaków - wyniki badania EKObarometr

Piotr Zimolzak SW Research

Ekologiczne owoce i warzywa najlepszym źródłem związków bioaktywnych i witamin

Ewelina Hallmann SGGW

Czy to koniec targowisk ? Redefinicja i zmiana funkcji targu na podstawie BioBazaru.

Joanna Żuchlińska BioBazar

Czy jest możliwe rolnictwo bez pestycydów?

Dorota Metera Bioekspert

Strefa konsultacji i pokazów na stoisku PIŻE
Odwiedzający stoisko Polskiej Izby Żywności Ekologicznej – o numerze B2.02, umiejscowione w Hali B – będą mieli do dyspozycji strefy tematyczne, w których każdego dnia będą dostępni inni eksperci (nie wszystkie strefy będą dostępne w jednym czasie). Stoisko stanie się punktem spotkań gości ze specjalistami z konkretnych dziedzin bio żywności. Uczestnicy targów będą mieli okazję posłuchać o zagadnieniach z każdego obszaru tematycznego, a także skorzystać z indywidualnych konsultacji.

Przyszłość biotworzyw w branży opakowań

Data 04.10.2024
HALA B
Sala konferencyjna nr 4

11:00

Otwarcie konferencji

11:10

Bioopakowania w świetle przepisów europejskich

Ewelina Pawłowska – Łukasiewicz-ŁIT

11:30

Greenwashing dziś i jutro. Czemu już dziś pseudoekologiczna reklama może Ci zaszkodzić? Jakie regulacje UE będą miały zastosowanie w przyszłości?

Anna Żmijewska – Centrum Prawa i Technologii

11:50

Zaufanie przez wyniki: jak laboratorium wspiera twój biznes

Magdalena Lasoń-Rydel – Łukasiewicz-ŁIT

12:10

Opakowania kompostowalne - mleczarstwo

Adam Uptas – Green Tree Group

12:30

Produkty proekologiczne wytwarzane w Łukasiewicz

Witold Madej – Łukasiewicz-ŁIT

13:10

Zakończenie konferencji

AI W BRANŻY BIO

Data 4.10.2024
HALA C
STUDIO TARGOWE

Grupa Quantum Neuron i Ptak Warsaw Expo zapraszają na Konferencję „AI w biznesie” to wyjątkowa okazja do poznania, jak sztuczna inteligencja może zwiększyć efektywność operacyjną, poprawić decyzje biznesowe i stworzyć nowe możliwości rynkowe, zależnie od branży. Prelegenci, będący czołowymi ekspertami z różnych sektorów, podzielą się praktycznymi przykładami i strategiami wdrożenia AI, co pozwoli uczestnikom lepiej zrozumieć potencjał tych technologii w ich własnych dziedzinach. Konferencja oferuje nie tylko cenną wiedzę teoretyczną, ale również praktyczne narzędzia, które mogą być natychmiast zastosowane w codziennej działalności biznesowej, przynosząc wymierne korzyści.

13:00 – 13:40

I część debaty

1. Czym są produkty BIO?

- Jak można sprawdzić certyfikację produktów BIO?
- Eksport i import – jakie produkty BIO najczęściej importujemy, a jakie eksportujemy?
- Nowe technologię zmieniają rynek branży produktów BIO?

2. Czy AI ma wpływ na branże BIO?

- Czy zastosowaliby Państwo nowe rozwiązania w produkcji z zastosowaniem AI? A może już takie pomysły są realizowane?
- Czy w Polsce temat sztucznej inteligencji jest coraz bardziej popularny? Czy jednak nadal się boimy, że zastąpi nas ludzi, a może już zastąpiła?

więcej...

13:40-13:50

Przerwa

13:50 – 14:30

II część debaty

3. BIO produkty a pseudo produkty BIO

- Jak rozróżnić produkty BIO, od tych które starają się być BIO a nie są?
- Na co świadomi konsumenci zwracają uwagę podczas zakupów produktów BIO?
- Czy zwiększa się świadomość firm//przedsiębiorców branży BIO odnośnie rozwoju nowej technologii?

więcej...

14:30 – 14:40

Pytania do publiczności

Moderatorzy Konferencji

Marta Rodzik

Prelegenci

Marcelina Paprocka
Marek Marzec
Jakub Steuermark
Paweł Kaczyński

Panel trendów I prezentacji wystawców

Lokalizacja Studio Targowe

speaker portraitspeaker portrait

11:30 - 12:00

FOOD CREDIBLE
Aleksandra Ostrowska
Malwina Bobruk

Dlaczego ochrona znaku towarowego jest kluczowa dla firm spożywczych.

speaker portrait

12:00 - 13:00

Anolit KRYSTAL - Andrii Drobenko

Biobójczy środek jako naturalna medycyna

speaker portrait

13:00 - 13:45

Ceremonia wręczenia Medali Targowych

speaker portrait

13:45 - 14:45

EkoAnka - Anna Krawców

Rzemieślnicze octy z ziół jako żywność funkcjonalna pozytywnie wpływająca na zdrowie jelit i nie tylko.

speaker portrait

10:45 - 11:00

Miody Dr Justyna - Justyna Kufel-Gajda

Produkty pszczele a trendy żywnościowe.

speaker portrait

11:00 - 11:20

FOOD CREDIBLE -Adrianna Sabadasz

Krótkie wprowadzenie do Dyrektywy Plastikowej. Dlaczego jest istotna dla branży spożywczej?

speaker portrait

11:20 - 11:35

JOONGPOL Sp. z o.o. - Maciej Gaj

Prezentacja biotworzywa JOONGBio”

speaker portrait

11:35 - 11:55

Dennemeyer & Associates - Joanna Kowalewska

Praktyczne porady dla przedsiębiorców w sprawach ochrony marki i pomysłów innowacyjnych.

speaker portrait

14:30 - 15:00

Agroturystyka Czym Chata Bogata - Hanna Więckowska

Wpływ grzybów na pasożyty.