Program Forum PIŻE
5-7 października 2023

1-pize-logo

Czwartek, 5 października 2023

Tworzymy rynek eko – zapraszamy producentów żywności ekologicznej

Godz. 12:00-14:00

  • Zmiany i wyzwania na rynku żywności EKO
    • Karol Przybylak – Biokurier.pl
  • Zasady produkcji ekologicznej a możliwość stosowania odstępstw
    • Magdalena Wolska – FoodFakty
  • Nowe obowiązki producentów ekologicznych, wynikające z przepisów stosowanych od dnia 1 stycznia 2022 r.
    • Renata Przegalińska – AgroBiotest
  • Panel dyskusyjny

Piątek, 6 października 2023

Trendy eko – zapraszamy przedstawicieli sklepów ekologicznych

Godz. 12:00-14:00

  • (Nie)ekologiczny konsument.
    • Agnieszka Plencler – Forum Konsumentów
  • Analiza działań marketingowych (trade i shopper) produktów ekologicznych na półkach sklepów niespecjalistycznych
    • Kamilla Stańczyk – Eco and More Sp. z o.o.
  • Sklepy patronackie Bio Planet – nowa inicjatywa na rynku bio
    • Sylwester Strużyna – Bio Planet S.A.
  • Zasady znakowania produktów rolnictwa ekologicznego, wynikające z nowych przepisów stosowanych od dnia 1 stycznia 2022 r.
    • Renata Przegalińska – AgroBiotest
  • Panel dyskusyjny – Trendy Eko

Sobota, 7 października 2023

Zrównoważony Rozwój – zapraszamy wszystkich zainteresowanych żywnością ekologiczną

Godz. 12:00-14:00

  • Wartość odżywcza surowców i produktów ekologicznych
    • Prowadzenie: Urszula Sołtysiak – Polska Izba Żywności Ekologicznej
  • O walorach żywności ekologicznej, czyli za co konsument płaci wyższą cenę?

    • Prowadzenie: Ewelina Hallmann – Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, Katedra Żywności Funkcjonalnej i Ekologicznej
  • Nawyki żywieniowe w czasie kryzysu klimatycznego

    • Prowadzenie: Justyna Marszałkowska-Jakubik – Centrum Dietetyczne Prolinea
  • Jak produkcja ekologiczna wpływa na zdrowie i środowisko?

    • Prowadzenie: Ewa Rembiałkowska – Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • System kontroli produkcji ekologicznej oraz program certyfikacji+ znakowanie – jak rozpoznać produkty ekologiczne?

    • Prowadzenie: Renata Przegalińska – AgroBiotest
  • Pozostałości środków ochrony roślin wykrywane w żywności i w środowisku

    • Prowadzenie: Artur Miszczak Instytut Ogrodnictwa – PIB / Zakład Badania Bezpieczeństwa Żywności