Program Forum PIŻE
5-7 października 2023
Czwartek, 5 października 2023
Tworzymy rynek eko – zapraszamy producentów żywności ekologicznej
Godz. 12:00-14:00
- Zmiany i wyzwania na rynku żywności EKO
- Karol Przybylak – Biokurier.pl
- Zasady produkcji ekologicznej a możliwość stosowania odstępstw
- Magdalena Wolska – FoodFakty
- Nowe obowiązki producentów ekologicznych, wynikające z przepisów stosowanych od dnia 1 stycznia 2022 r.
- Renata Przegalińska – AgroBiotest
- Panel dyskusyjny
Piątek, 6 października 2023
Trendy eko – zapraszamy przedstawicieli sklepów ekologicznych
Godz. 12:00-14:00
- (Nie)ekologiczny konsument.
- Agnieszka Plencler – Forum Konsumentów
- Analiza działań marketingowych (trade i shopper) produktów ekologicznych na półkach sklepów niespecjalistycznych
- Kamilla Stańczyk – Eco and More Sp. z o.o.
- Sklepy patronackie Bio Planet – nowa inicjatywa na rynku bio
- Sylwester Strużyna – Bio Planet S.A.
- Zasady znakowania produktów rolnictwa ekologicznego, wynikające z nowych przepisów stosowanych od dnia 1 stycznia 2022 r.
- Renata Przegalińska – AgroBiotest
- Panel dyskusyjny – Trendy Eko
Sobota, 7 października 2023
Zrównoważony Rozwój – zapraszamy wszystkich zainteresowanych żywnością ekologiczną
Godz. 12:00-14:00
- Wartość odżywcza surowców i produktów ekologicznych
- Prowadzenie: Urszula Sołtysiak – Polska Izba Żywności Ekologicznej
-
O walorach żywności ekologicznej, czyli za co konsument płaci wyższą cenę?
- Prowadzenie: Ewelina Hallmann – Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, Katedra Żywności Funkcjonalnej i Ekologicznej
-
Nawyki żywieniowe w czasie kryzysu klimatycznego
- Prowadzenie: Justyna Marszałkowska-Jakubik – Centrum Dietetyczne Prolinea
-
Jak produkcja ekologiczna wpływa na zdrowie i środowisko?
- Prowadzenie: Ewa Rembiałkowska – Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
-
System kontroli produkcji ekologicznej oraz program certyfikacji+ znakowanie – jak rozpoznać produkty ekologiczne?
- Prowadzenie: Renata Przegalińska – AgroBiotest
-
Pozostałości środków ochrony roślin wykrywane w żywności i w środowisku
- Prowadzenie: Artur Miszczak Instytut Ogrodnictwa – PIB / Zakład Badania Bezpieczeństwa Żywności