KAORI KURI F1 to odmiana dyni w typie hokkaido charakteryzująca się idealnym wyrównaniem owoców. Najważniejszą jej zaletą jest odporność na wirusy,
która gwarantuje producentom spokojny sen i pewność zbiorów jesienią.
Na stanowiskach, na których choroby wirusowe uniemożliwiają opłacalną produkcję dyni, Kaori Kuri jest najlepszym rozwiązaniem. Niebagatelną zaletą Kaori Kuri jest możliwość dłuższego przechowywania niż w przypadku innych odmian. Przechowanie wydłuża podaż i obecność na rynku. Co więcej zawartość cukrów
w Kaori Kuri rośnie wraz z przechowaniem, a doznania smakowe stają się lepsze.

Cechy wyróżniające Kaori Kuri to:
-odporność na wirusy, bezpieczeństwo produkcji i możliwość kontynuowania
jej w gospodarstwach o silnej presji chorób wirusowych
-okres przechowywania do lutego/marca niespotykany w innych odmianach typu hokkaido, a także małe straty przechowalnicze
-doskonały smak, który staje się jeszcze bardziej intensywny wraz z przechowaniem
-wyróżniający się pośród konkurencyjnych odmian kolor zarówno skórki
jak i miąższu.

Za te cechy odmiana dyni Kaori Kuri zdobyła SILVER AWARD na głównej francuskiej wystawie ogrodniczej SIVAL w kategorii Innowacja odmianowa.

Nazwa Wystawcy: Enza Zaden Poland Sp. z o. o.