Program BIOEXPO Warsaw 2022
6 października, czwartek
Panel 1: Tworzymy rynek eko
godz. 12:20-12:40
Otwarcie Forum
Prowadzenie: Kamilla Stańczyk
1. Jak produkcja eko przekłada się na środowisko i dlaczego jest lepsza od produkcji konwencjonalnej?
Członek Polskiej Izby Żywności Ekologicznej Entuzjastka zdrowego i naturalnego trybu życia. Absolwentka SGGW oraz programu Executive MBA Politechniki Warszawskiej. Współwłaścicielka dystrybutora produktów ekologicznych non-food.
prowadzenie: dr n. chem. Sebastian Grzyb
2. Jak skład eko przekłada się na nasz organizm? Podczas prelekcji przytoczone zostaną konkretne badania
Rektor Wyższej Szkoły Inżynierii i Zdrowia w Warszawie Wykładowca przedmiotów kierunkowych z dziedziny nauk chemicznych, farmaceutycznych i nauk o zdrowiu, na kierunkach: dietetyka, chemia żywności, żywność, suplementy diety i produkty kosmetyczne.
godz. 12:40-14:00
Cześć pierwsza: Zmiany w przepisach regulujących rynek żywności bio
prowadzenie: Jan Golba
1. Plany MRiRW związane z rozwojem rynku bio w Polsce
Zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa Ekologicznego i Jakości Żywności w Ministerstwie Rolnictw i Rozwoju Wsi.
prowadzenie: dr Urszula Sołtysiak
2. Zmiany w przepisach a praktyka producenta żywności bio
Rzeczniczka prasowa PIŻE. Wieloletnia wykładowczyni SGGW w zakresie produkcji ekologicznej, współtworzyła ruch rolnictwa ekologicznego w Polsce.
prowadzenie: Magdalena Świąder
3. Pierwszy rok funkcjonowania nowego rozporządzenia unijnego 2018/848 – bariery i możliwości
Radca prawny. Doradza w zakresie produktów regulowanych takich, jak żywność ekologiczna, produkty lecznicze, wyroby medyczne.
prowadzenie: Karol Przybylak
4. DEBATA: Zmiany w przepisach regulujących rynek żywności bio
Udział: Jan Golba, Urszula Sołtysiak, Magdalena Świąder
godz. 15:00-17:00
Część druga: Rynek BIO w Europie (w języku angielskim)
prowadzenie: Krystyna Radkowska
1. Rynek BIO w Polsce
prezeska Polskiej Izby Żywności Ekologicznej
prowadzenie: Joanna Wierzbicka
2. Rynek BIO w Europie z perspektywy zmian 2020/2021
Menedżer ds. rozwoju strategicznego w IFOAM Organics Europe, europejskiej federacji reprezentującej aktorów łańcucha dostaw produktów ekologicznych.
prowadzenie: Thomas Rech
3. Rynek BIO w Austrii
Reprezentant Ministerstwa Rolnictwa Austrii.
prowadzenie: PA Jan Groen
4. Rynek BIO w Holandii
Green Organics BV
prowadzenie: Pernille Bundgård
5. Rynek w BIO w Danii
Dyrektor ds. Rynku Międzynarodowego, Organic Denmark
prowadzenie: Karol Przybylak
6. DEBATA: dogonić Europę
Udział: Krystyna Radkowska, Joanna Wierzbicka, Thomas Rech, Jan Groen, Pernille Bundgård
7 października, piątek
Panel 2: Trendy w eko
godz. 11:30-12:30
Cześć pierwsza: Konsument i kierunki eksportowe
prowadzenie: Anna Jurkowska
1. Potencjał eksportowy polskiej żywności bio. Granty i wsparcie PAIH
Ekspert Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu (PAIH) działającej w Polsce oraz poprzez sieć Zagranicznych Biur Handlowych na całym świecie.
prowadzenie: Marek Marzec
2. Jak zacząć eksportować? Jak wyglądają rynki zagraniczne? Gdzie szukać wsparcia w zakresie eksportu?
Absolwent SGGW Warszawa wydział Technologii Żywności 1976 r. Założyciel grupy Ewa-BIS w skład , której wchodzi obecnie 15 Firm zlokalizowanych w Polsce, Ukrainie, Rosji, Niemczech, Nigerii i Kanadzie.
prowadzenie: Aleksandra Bieniek
3. Od „green claims" do „greenwashing”. informowanie o śladzie węglowym i inne „zielone oświadczenia"
Aplikantka radcowska, kancelaria Moyers. Wspiera klientów w kwestiach związanych z produktami regulowanymi, w tym żywności ekologicznej. Ma doświadczenie w tematach związanych z prawem weterynaryjnym. Uczestniczy w inspekcjach organów nadzoru i prowadzi szkolenia.
godz. 12:30-14:00
Cześć druga: Konsument i sprzedaż online
prowadzenie: Elżbieta Radzka-Ferenc
1. TOP 10 najważniejszych trendów konsumenckich w 2022 roku
Wspiera biznesy polskich i międzynarodowych firm od 2003 roku, w szczególności w sektorze spożywczym. Specjalizuje się w komunikacji zintegrowanej w obszarze Public Relations, digital, SOME, influencer i content marketingu. Realizuje skuteczne kampanie edukacyjne i CSR.
prowadzenie: Witold Ferenc
2. Jak sprzedawać żywność BIO online?
Przedsiębiorca z sektora e-commerce i fintech. Założyciel największego serwisu e-grocery w Polsce.
prowadzenie: Karol Przybylak
3. O sprzedaży online
Biokurier.pl Redaktor naczelny i wydawca czasopisma i portalu biokurier.pl, od wielu lat publikuje artykuły dotyczące rozwoju rynku żywności ekologicznej, tradycyjnej i lokalnej. Pomysłodawca i koordynator projektu szkoleniowego „Akademia Biokuriera”.
prowadzenie: Karol Przybylak
4. DEBATA o sprzedaży online
Udział: Witold Ferenc, Dominika Tatarczyk, Kamil Linoż
godz. 15:00-16:30
Część trzecia: Ekologiczne opakowania
prowadzenie: Michał Mikołajczyk
1. Zaangażowany biznes a zrównoważony rozwój – jak przedsiębiorcy postrzegają swoją rolę?
Prokurent Rekopol Organizacja Odzysk Opakowań S.S. jest jedyną organizacją odzysku opakowań w Polsce założoną przez przedsiębiorców, wprowadzających na polski rynek produkty w opakowaniach.
prowadzenie: Krzysztof Baczyński
2. Wdrożenie dyrektywy unijnej o Rozszerzonej Odpowiedzialności Producenta
Prezes Zarządu EKO-PAK Związek Pracodawców EKO-PAK skupia przedsiębiorstwa produkujące wyroby w opakowaniach, jak i wytwarzające same opakowania.
prowadzenie: Piotr Nowak
3. Wysokojakościowa produkcja zindywidualizowanych opakowań szklanych
Dyrektor Jakości i Przygotowania Produkcji w hucie Presa w Pobiedziskach.
prowadzenie: REKOPOL
4. DEBATA: przyszłość opakowań BIO
8 października, sobota
Panel 3: Jak dołączyć do rynku eko?
godz. 11:00-13:00
prowadzenie: Łukasz Gębka
1. Jak funkcjonuje gospodarstwo ekologiczne „od środka”?
Członek Zarządu Polskiej Izby Żywności Ekologicznej Od 2002 roku prowadzi ekologiczne gospodarstwo rolne Farma Świętokrzyska
prowadzenie: prof. Jerzy Szymona
2. Ścieżka urzędowa oraz formularz zgłoszenia działalności w zakresie rolnictwa ekologicznego
Członek Ekogwarancja PTRE, która jest wiodącą jednostką certyfikującą produkty w systemie rolnictwa ekologicznego, działającą z upoważnienia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Panel 4: Zrównoważony rozwój
godz. 13:00-15:00
prowadzenie: Magdalena Świąder
1. Dobrostan zwierząt – potrzeby i kierunki zmian w kontekście zmian przepisów UE (transport zwierząt, zakaz chowu klatkowego, unijny system znakowania dobrostanu zwierząt)
Radca prawny. Doradza w zakresie produktów regulowanych takich, jak żywność ekologiczna, produkty lecznicze, wyroby medyczne.
prowadzenie: Dorota Metera
2. Wsparcie finansowe dla rolnictwa ekologicznego w nowej Wspólnej Polityce Rolnej
Prezes Zarządu BIOEKSPERT Sp. z o.o. – jednostki certyfikującej w rolnictwie ekologicznym. Od 2009 r. jest przedstawicielem polskich organizacji członkowskich i członkiem Rady IFOAM EU
prowadzenie: dr Artur Miszczak
3. Pestycydy a pozostałości w żywności ekologicznej, ze szczególnym uwzględnieniem glifosatu
Absolwent Wydziału Chemii Uniwersytetu Warszawskiego. Od ponad 35 lat pracownik naukowy, doktor nauk rolniczych Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach. Początkowo w Zakładzie Fizjologii Roślin (prowadzenie badań nad fizjologią i hormonalną regulacją dojrzewania owoców), następnie w Zakładzie Przechowywania i Przetwarzania Owoców (prowadzenie badań nad zmianami fizjologicznymi przechowywanych owoców), obecnie kieruje Zakładem Badania Bezpieczeństwa Żywności w Instytucie Ogrodnictwa – Państwowym Instytucie Badawczym