8 października 2020

Sala konferencyjna 1

11:00-12:00

Oficjalne otwarcie Międzynarodowych Targów Żywności i Produktów Ekologicznych

Organizator
Panel: Eko-kosmetyki
Konferencja Polskiej Izby Opakowań
Panel: Chcę być na rynku Eko

Wybierz kongres

Panel: Eko-kosmetyki
Konferencja Polskiej Izby Opakowań
Panel: Chcę być na rynku Eko

Panel: Eko-kosmetyki

12.00 – 12.05

Oficjalne otwarcie

Krystyna Radkowska | Polska Izba żywności Ekologicznej

12.05 – 12.20

Biokompozyty jako alternatywa dla konwencjonalnych tworzyw sztucznych

Konrad Nowakowski | Polska Izba Odzysku I Recyklingu Opakowań

12.20 – 12.35

Eko-trendy w kosmetyce i kosmetologii

dr. n. chem. Sebastian Grzyb | Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie

12.35 – 13:30

DEBATA – dotycząca regulacji prawnych

Kamilla Stańczyk, Paweł Poloch

Konferencja Polskiej Izby Opakowań

13.45-14.15

Czy branża opakowań odchorowała już pandemię? Zmiany w zachowaniach konsumentów oraz perspektywy dla branży

Maciej Nałęcz | SANTANDER

14.15- 14:46

Aktywne opakowanie do pieczywa regulujące wilgotność i zawartość wody. Projekt HumidWRAP

Jacek Frydrych | IBWCh – COBRO

14:45- 15.15

Biodegradowalne i kompostowalne folie celulozowe Cellophane™ i NaturFlex ™- przykładem realizacji zasad gospodarki o obiegu zamkniętym

Andrzej Kornacki | FUTAMURA

Panel: Chcę być na rynku Eko

16:00 – 16:05

Oficjalne otwarcie

Krystyna Radkowska | Polska Izba Żywności Ekologicznej

16:05 – 16:20

Jak rozpocząć konwersję w rolnictwie ekologicznym. Przepisy, certyfikacja, koszty, źródła wsparcia

dr. inż. Urszula Sołtysiak | Polska Izba Żywności Ekologicznej

16:20 – 16:35

Certyfikacja przetwórstwa. Wymogi prawne, organizacja produkcji, znakowanie ekoproduktów

dr. inż. Urszula Sołtysiak | Polska Izba Żywności Ekologicznej

16:35 – 16:50

Ost-Oya Pasywny system nawadniania wodą deszczową Ostoi Natury

Piotr Ostaszewski | RSP Ostoja Natury

16:50 – 17:05

Zalety nawożenia organicznego w rolnictwie

Robert Sikora | NaturalCrop

9 października 2020

Sala konferencyjna 1

Panel: Tworzymy rynek Eko

Wybierz kongres

Panel: Tworzymy rynek Eko

Panel: Tworzymy rynek Eko

10:25 – 10:30

Oficjalne otwarcie

Krystyna Radkowska | Polska Izba żywności Ekologicznej

10:30 – 10:45

Jak zmieniają się konsumenci żywności ekologicznej? Prezentacja najnowszych badań dotyczących rynku Bio

dr. hab. Sylwia Żakowska Biemans | SGGW

10:45 – 11:00

Nowe rozporządzenie – zmiany w prawodawstwie dotyczące rolnictwa ekologiczneg

Dorota Metera | IFOAM

11:00- 11:15

Jakość żywności ekologicznej

Prof. Ewa Rembiałkowska | SGGW

11:15- 12:15

Panel Dyskusyjny: Kierunki rozwoju produktów ekologicznych w Polsce- debata

11:15 – 11:45

część I

Prowadzący: Karol Przybylak
Prelegenci Polskiej Izby Żywności Ekologicznej: dr. Inż. Urszula Sołtysiak – PIŻE, Dominika Tatarczyk – Adaka, Łukasz Gębka – Farma Świętokrzyska, Michał Kapica – Smak Natury, Arkadiusz Kordala – Bio Planet

11:45 – 12:15

część II

Prowadzący: Łukasz Stępniak
Prelegenci koalicji na rzecz BIO: Przewodnicząca: Prof. Ewa Rembiałkowska – SGGW, Krystyna Radkowska – PIŻE, Przedstawiciel Carrefour Polska

12:45 – 13:45

Wręczenie nagród w konkursach na Najlepsze gospodarstwo ekologiczne i Najlepszego Doradcę Ekologicznego

Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Odział w Radomiu

14:00 – 14:15

Wsparcie konwersji i sprzedaży warzyw ekologicznych -doświadczenie z projektu Go Agri BIO

Tomasz Włoszczowski, Kamil Pazik, Sonia Priwieziencew, Społeczny Instytut Ekologiczny oraz Carrefour

14:15 – 14:30

Produkty Bio zdrowo rosną

Monika Dyrda, Karolina Drzewosz | Nielsen

14:30 – 14:45

NOW OR NEVER – jak wykorzystać rzeczywistość post-covidową dla skutecznej promocji żywności bio

Elżbieta Radzka-Ferenc i Sylwia Samborska | Agencja MCC

14:45 – 15:00

Jak zachęcić klienta do częstszych zakupów w ekosklepie

Joanna Świercz | Eko-Wital

10 października 2020

Sala konferencyjna 1

Panel: Rynek Eko a zdrowie
Panel: Nasza planeta

Wybierz kongres

Panel: Rynek Eko a zdrowie
Panel: Nasza planeta

Panel: Rynek Eko a zdrowie

11.00-11.05

Oficjalne otwarcie

Krystyna Radkowska | Polska Izba Żywności Ekologicznej

11.05 – 11.20

Dlaczego warto spożywać żywność ekologiczną?

Alicja Ponder | SGGW

11.20 – 11.35

Związki biologicznie czynne w ekologicznych owocach i warzywach i ich wpływ na zdrowie człowieka

dr hab. Ewelina Hallmann | SGGW

12.05 – 12.20

Skład, a jakość i bezpieczeństwo żywności

dr n. chem. Sebastian Grzyb | Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie

11.50 – 12.05

Fleksiterianizm – styl życia/diety, która ogranicza (ale nie wyklucza) spożycia mięsa

Agnieszka Pocztarska | Czytamy Etykiety

12.20 – 12.35

Co pić, aby się nawodnić?

Justyna Marszałkowska-Jakubik | Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie

12.35 – 12.50

Odżywianie, a żywe produkty w diecie Polaków

Mikołaj Bator i Magdalena Bator | Zakwasownia

13.00 – 13.40

Ogłoszenie wyników Plebiscytu Konsumenta na Najlepszy Produkt Targów BIOEXPO Warsaw 2020

13.00 – 14.00

Lunch dla mediów – z zaproszeniem

Panel: Nasza planeta

14:30-14:35

Oficjalne otwarcie

Krystyna Radkowska | Polska Izba Żywności Ekologicznej

14:35 – 14: 50

Eko ogródek na działce i na balkonie – jak to zrobić, co jest istotne?

Anna Wojno | NaturalCrop

14: 50- 15:05

Łąki kwietne – wizytówka nowoczesnych miast

Karol Podyma | Łąki kwietne

15:05 – 15:20

Główne kierunki i cele strategiczne w polityce klimatycznej m.st. Warszawy

Jacek Kisiel | Biuro Ochrony Powietrza i Polityki Klimatycznej

15:20 – 15:35

Fairtrade jako jedno z narzędzi przeciwdziałania skutkom zmian klimatu

Tomasz Makowski | Fairtrade Polska

15:35 – 16:30

Panel dyskusyjny – debata „eko-miasto”

Anna Wojno – NaturalCrop, Tomasz Makowski – Fair Trade, Karol Podyma – Łąki kwietne, Jacek Kisiel – BOPiP