Bio-piekarnia w Grzybowskiej Arce i Geissen-Peter

„Bio-piekarnię w Grzybowskiej Arce” zarejestrowaliśmy w 1999 roku, jako pierwszą w Polsce, piekarnię całkowicie ekologiczną. Wypiekany przez nas chleb nazwaliśmy „hruby”. Określenie to oznacza chleb gruboziarnisty, z mąki z pełnego przemiału (wg „Encyklopedii staropolskiej” Zygmunta Glogera). Nazwa ta przyjęła się wśród naszych klientów i stała się rozpoznawalna dla naszego chleba. Co jest szczególnego w naszym pieczywie? Całe ziarno pochodzi z polskich certyfikowanych gospodarstw ekologicznych. Część ziarna jest mielona na kamiennych żarnach. Chleb, przygotowany bez żadnych konserwantów, polepszaczy czy innych syntetycznych dodatków, jest wypiekany w piecu opalanym drewnem. Od kiedy , w kwietniu 1989, Peter Stratenwerth przyjechał do Polski zaczął wytwarzać zarówno chleby razowe jak i sery dojrzewające. Sery żółte wytwarzamy zgodnie z metodą, której Peter nauczył się w szwajcarskich Alpach w latach 80-tych. Do produkcji serów dojrzewających wykorzystujemy mleko od naszych kóz i krów, które pasą się na pastwiskach w naszym ekologicznym gospodarstwie i jedzą plony (siano, buraki, dynie, ziemniaki itp.) także z naszych pół. Nazwa naszej małej serowarni „Geissen-Peter” oznacza w dialekcie szwajcarskim Piotruś-Kożlarczyk, przyjaciel małej Heidi z książki Johanny Spyri o tym tytule. Gieno Mientkiewicz (znawca serów zagrodowych) napisał o naszym serze: Ser Grzybowski to nieodrodny syn kwiecistych łąk. Zachował dzikość i nieokiełznany charakter, choć receptura przebyła długą drogę ze szwajcarskich alpejskich zboczy na mazowieckie równiny. Od pierwszego spojrzenia zdradza, że to twardy zawodnik. Zwarta skórka, ścisły środek, małe oczka. Jak ktoś kto całe dnie spędza na powietrzu, ogorzały i płowy. Przyzwyczajony do podróży. Krążek idealnie dopasowany do chlebaka. W jego żyłach płynie mleko pół na pół, kozie i krowie. Dlatego dominują w nim dwa uparte charaktery. Słony kozi i słodki krowi. Odświeżająca kwaśność, wspomnienie serowni, zepchnięta jest na dalszy plan. Idealny smak uzyskuje po drugim miesiącu. Świetny na kanapki, czy do sałatek. Starty na tosty lub zapiekanki dodaje im zadziorności, a zapachem przebije się nad aromaty ziół i przypraw. Topi się na chrupiąco. Pasuje do trunków, pod warunkiem, że są to takie pijane szklaneczką, a nie kieliszkiem. Wina i piwa, proste, jednorodne, przyziemne, mineralne. Najlepiej w kuchni na drewnianym blacie stołu, podczas wycieczki na przydrożnym pniu, na łodzi podczas wędkowania. Ten ser to idealny towarzysz wędrówek.

Dane szczegółowe

  • Email: ewasmukstratenwerth@gmail.com
  • Telefon: 606385460
  • Strona Internetowa: www.hruby.grzybow.pl
  • Hala: C108
Wróć do katalogu wystawców