bio_news_2dzien-1

Bycie Bio mamy w genach

Wielka premiera produktu, jakiego jeszcze nie było w Europie, oraz pokaz kulinarnych inspiracji od Karola Okrasy. Właśnie minął drugi dzień Międzynarodowych Targów Żywności i Produktów Ekologicznych w Ptak Warsaw Expo 

Młody chłopiec stoi z mamą na stoisku jednego z wystawców. Kobieta tłumaczy synkowi, że kupuje “zakwas z dodatkiem tego, z czego każdy z nas jest zbudowany”. Chłopiec dopytuje, o co dokładnie chodzi. Gdy słyszy odpowiedź, milczy chwilę, po czym krzyczy: “Mamo, czy to znaczy, że… BIO mamy w genach?”? 

Właśnie dziś odbyła się na stoisku gdańskiej manufaktury Zakwasownia wielka premiera Zakwasu z nukleotydami, nowego produktu firmy. “O ile nam wiadomo, nikt inny w Europie do tej pory nie stworzył niczego takiego”. Na czym polega wyjątkowość tej mikstury? “Jest to regeneracyjny zakwas, w którym połączyliśmy dobroczynną formę kiszonek, wzbogacaną >>budulcem życia<<, czyli nukleotydami, wchodzącymi w skład naszego DNA”. 

Premiera Zakwasowni pokazuje dobitnie, że targi nie są wyłącznie przestrzenią handlu, podpisywania kontraktów lub nawiązywania intratnych relacji. To także, a może przede wszystkim, miejsce, w którym najnowsze trendy rozchodzą się między uczestnikami lotem błyskawicy. Jeśli uświadomimy sobie, że każdy z nich przekazuje informacje do swoich klientów i znajomych, to dostrzeżemy nagle niewidzialną sieć relacji, będącą podstawą każdej branży.  

Drugi dzień Międzynarodowych Targów Żywności i Produktów Ekologicznych upłynął również pod znakiem zdrowych potraw, przygotowywanych przez jednego z najpopularniejszych polskich kucharzy. Mowa o Karolu Okrasie, goszczącym na stoisku Farmy Świętokrzyskiej. Ta duża firma ma w swoim asortymencie zarówno świeże warzywa i owoce, jak i liczne przetwory i smakołyki. “Bardzo mi się podoba to, że taki znany kucharz wspiera ekologiczną żywność” — mówi jedna z odwiedzających, obserwująca kulinarny pokaz. “Nazbierałam tyle inspiracji, że będziemy mieli co robić w domu przez najbliższy miesiąc” — śmieje się. 

A podobnych głosów słychać dziś dużo więcej. Co ciekawe, piękna pogoda nie zatrzymała miłośników branży eko w domach. “Zbliża się weekend, po targach jedziemy łapać ostatnie promienie. Mamy koszyk wypełniony zdrowymi smakołykami i zakwasem z buraka, o jedzenie się nie martwimy” — mówi młody ojciec, zaczepiony przed wejściem na targi. “Fajne jest to…” — dodaje na koniec — “…że poznałem wiele firm, o których nie miałem pojęcia. Polubiłem już ich profile na insta, więc będę na bieżąco ze wszystkim, nawet po zakończeniu waszej imprezy”. 

Na szczęście BIOEXPO Warsaw wciąż trwają, a przed nami jeszcze jeden dzień wielkiego święta biolubnych. Po więcej informacji zapraszamy na stronę: BioExpo Warsaw – Międzynarodowe Targi Żywności i Produktów Ekologicznych.